antiraider.org  

Сократилось ли количество рейдерств благодаря новому закону в 2017 году?
Сократилось ли количество рейдерств благодаря новому закону в 2017 году?
У нотариусов есть определенный уровень недопонимания относительно того, за что и как Минюст отключает их от реестров. Мы договорились, что создадим рабочую группу, которая создаст методику с четко определенными критериями отключения реестров и аннулирования свидетельств.

Когда овцы сыты - волкам неймется.
Когда овцы сыты - волкам неймется.
Под шум предвыборных баталий Министерство обороны продолжает по беспределу «решать» земельные вопросы.
На этот раз отбирают землю уникального в Украине хозяйства  Фрумушика-Нова, известного далеко за пределами страны не только своей агрохозяйственной,  но и культурно - инновационной деятельностью.

24 вересня Київрада голосуватиме за незаконну передачу землі скандальному проекту російських олігархів «Бабин Яр»
24 вересня Київрада голосуватиме за незаконну передачу землі скандальному проекту російських олігархів «Бабин Яр»
«Це абсолютно незаконне рішення – надати в оренду землі у природоохоронній зоні, поблизу майбутнього державного меморіалу «Бабин Яр», на  території яких розташовані давні кладовища. Ми заперечуємо проти дій Київради – вони дивним чином збігаються з інтересами приватного проросійського проекту меморіалу, який вже викликав справедливе обурення української культурної та наукової спільноти, протест єврейських організацій», - заявив А.Семидідько

Избиты люди «Антирейдерского союза»
Избиты люди «Антирейдерского союза»
В Киеве, на ул. Л.Толстого, 41 под офисом строительной кампании «ГЕОС» около 30 бандитов напали на мирный пикет Антирейдерского Союза. Избиты люди. Скорая увезла раненого. Милиция не вмешивается. Я дал команду активистам предпринять меры по самозащите.


Ребус для податківців: як повернути мільйони “стіомівця” Стадника

10/07/20
Ребус для податківців: як повернути мільйони “стіомівця” Стадника
Переглядів  23370     

“Ось жив би я в Швейцарії, тоді до селян на збори приїжджав би за мене який-небудь Пупкін. Хіба генеральний директор з’являється в селі? Таких фірм по пальцях перерахувати, де керівник їздить по селах”, — розмірковував у 2010 році тодішній власник аграрної компанії “Стіомі-Холдінг” і депутат Хмельницької обласної ради Михайло Стадник в інтерв’ю журналу “Зерно”. А вже через три роки блакитна мрія аграрія стане реальністю. При цьому його швидкому виїзду з країни передували абсолютно різні події з присмаком дуже великих грошей. Нині фіскальна служба України виставила пану Стаднику, який мешкає у Швейцарії, суму несплачених податків у 16,44 млн грн!

Безвідсоткий кредит у самого себе

За даними видання Forbes, майже десять років тому “Стіомі-Холдінг” входив до топ-20 агрокомпаній за величиною земельного банку (94 тис. га). Левова частина земельних активів розміщувалася у Хмельницькій області. Основними напрямками його бізнесу були вирощування сільгоспкультур і виробництво хліба. Чистий дохід підприємства у 2011 році становив 337 млн гривень. Однак за вивіскою успішної господарської діяльності плівся клубок фінансових махінацій, розплутувати який лише в кінці вересня 2018 року взялося Головне управління Державної фіскальної служби у Києві.

Відтік мільйонів гривень зі “Стіомі-Холдінг” розпочався у 2006 році. Спочатку пан Стадник активно оформляв договори безпроцентної позики зі своєю компанією терміном на кілька років. До 2012 року йому вдалося взяти у борг 12,85 млн грн.

Також слідство з’ясувало, що Михайло Стадник умудрився виводити кошти з підприємства без жодних документів — касир просто їх перераховувала на його власний картковий рахунок. Таким чином, протягом травня 2012 року-грудня 2018 року дебіторська заборгованість Стадника сягнула 19 млн 487 тис. 820 грн.

Крім цього, фіскали виявили, що з 1 січня 2008 року до 1 листопада 2018 року Стадник не подав податкову звітність до органів ДФС, що потягнуло за собою несплату податку на доходи фізичних осіб із суми неповернених позик. Якщо бути конкретнішим, то мова йде про 3,31 млн грн.

Захмарна угода

Наступною ціллю власника “Стіомі-Холдінг” став продаж корпоративних прав. На початок квітня 2012 року Стаднику належало 98,098% цього підприємства. 1,902% власності були записані на його уже екс-дружину Іннесу Стадник. За інформацією бізнес пошукового ресурсу “Youcontrol”, Михайло Васильович вніс до статутного капіталу “Стіомі-Холдінг” 12,41 млн грн, а Іннеса Володимирівна — 240,7 тис. грн.

Натомість на продажі агрохолдингу Стадник заробив 11 млн 233 тис. дол. (за курсом НБУ на дату договору — 89 млн 696 тис. грн). Рішення про відступлення корпоративних прав ТОВ «Стіомі-Холдінг» на користь п’яти компаній-нерезидентів («Кернел Холдінг С.А., Нозвестерн Естейтс Пиелсі, Джозефін Естейт Корп., Уліс Комершіал Інк.», «Саурер Ессетс Інк.») ухвалювалося на позачергових загальних зборах учасників ТОВ, які відбулися 20 квітня 2012 року.

За відомостями слідства, після підписання  договорів купівлі-продажу згадані офшорні компанії “прогнали” 11 млн 233 тис. дол через Andreas Neocleous & Co LLC, яке потім їх перекинуло Михайлу Стаднику. Ця операція, за твердженням фіскалів, спричинила ухилення від сплати податків на суму 13,13 млн грн.

За вказаними фактами проти пана Стадника відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 212 КК України (“Умисне ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах”). У разі доведення вини йому загрожує штраф від 255 тис. грн до 425 тис. грн з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю до трьох років та з конфіскацією майна.

Продаж телеактиву

Ще одним баластом, з яким розпрощався “хлібний” бізнесмен у 2012 році, був продюсерський центр “Ексклюзив”. Тоді його придбав молодий народний депутат, який до цього працював депутатом Хмельницької обласної ради Сергій Лабазюк.

“На жаль, у Хмельницькій області мало сильних журналістів і я би хотів, щоби їх було більше… Щодо мене, то я маю стосунок до каналу (“Ексклюзив” – НГП), але впливати на редакційну політику не збираюся”, – сказав політик.

Орієнтовна вартість угоди називалася у 400 тис. дол.

Розлучення з дружиною

Перед вид’їздом до Швейцарії Михайло Стадник вирішив розірвати вузи Гіменея з дружиною Іннесою, з якою разом тримали аграрний бізнес. У лютому 2013 року він подав цивільний позов до Подільського районного суду Києва про розірвання шлюбу. Своє бажання пояснив тим, що сімейне життя не склалось; шлюбні стосунки припинені, спільне господарство не ведеться і вони проживають окремо. Вважав, що подальше спільне життя і збереження сім’ї разом із пані Іннесою неможливе.

У суді дружина Стадника не заперечувала проти розірвання шлюбу. Вона пояснила, що з чоловіком близько десяти років проживають окремо, а відтак збереження сім’ї є недоцільним.

28 лютого 2013 року суд розірвав шлюб, пояснивши, що сторони не підтримують шлюбні стосунки, між подружжям втрачено почуття любові, примирення не можливе, подальше спільне життя суперечило б їхнім інтересам.

Правоохоронці зі Швейцарії — в поміч

На початку березня 2013 року Михайло Стадник покинув Україну і переїхав жити до Швейцарії. Відстань у понад дві тисячі кілометрів не заважала йому вести активне політичне життя у Хмельницькій облраді. Будучи за кордоном, пан Стадник вступив до лав фракції ВО “Батьківщина”. Це відбулося якраз після Революції гідності та зміни влади в Україні.

За інформацією правоохоронців, до Швейцарії Стадник забрав двох доньок та екс- дружину Іннесу. Крім цього, з ним мешкає офіційна дружина.

Станом на початок червня 2019 року, київський суд задовольнив клопотання слідчих ДФС, які звернулися за правовою допомогою до компетентних органів Швейцарії. Українські правоохоронці хочуть отримати копії документів про наявність рухомого і нерухомого майна, банківських рахунків та місця роботи Михайла Стадника і його родичів. Також податківців цікавлять документи про наявність громадянства, місця проживання та реєстрації, відомостей щодо перетину державного кордону Швейцарії паном Стадником і його близьких, які емігрували.

На збір інформації українським фіскалам суд відвід один місяць. За цей час вони мають навести необхідні швейцарські мости, щоб наблизити в Україну виведені мільйони гривень податків.


Автор:  Віталій Тараненко
Посилання на джерело:  https://ngp-ua.info/

Повернутися до розділу


Інші публікації: